URL rewriting

URL Rewriting

URL rewriting (letterlijk vertaald: "herschrijven van het webadres") is een techniek voor het creëren van zoekmachinevriendelijke pagina-adressen. Sites die worden onderhouden met een CMS zijn vaak moeilijk toegankelijk voor zoekmachines omdat de pagina-adressen dynamisch worden opgebouwd. Dergelijke adressen hebben een tijdelijk karakter, wat diverse problemen oplevert voor zoekmachines. Deze problemen kunnen leiden tot een lagere ranking van de pagina in de zoekresultaten.

Met URL rewriting worden dynamisch opgebouwde pagina-adressen omgezet naar zoekmachinevriendelijke "vaste" adressen. Deze adressen kunnen dan tevens worden voorzien van zinvolle zoekwoorden, zodat het adres de zoekmachine informatie geeft over de pagina inhoud. Hiermee worden niet alleen de problemen van dynamische URL's vermeden, maar kan de ranking zelfs positief worden beïnvloedt!

Voor URL-rewriting bestaan diverse technieken. Voor Apache bestaat de module mod_rewrite, waarmee dynamische adressen volgens vaste regels worden omgezet in statische adressen. Voor Microsoft IIS is een URL rewriting plug-in verkrijgbaar waarmee hetzelfde bereikt kan worden.

Zoekmachinevriendelijke URL's

SiteManager CMS omvat krachtige eigen URL rewriting technologie. Doordat geen gebruik wordt gemaakt van de IIS plug-in is deze zelfs in shared hosting omgevingen uitstekend in te zetten. Daarnaast gaat deze technologie veel verder dan de standaard faciliteiten binnen Apache en IIS, die de zoekmachinevriendelijke URL's pas op het moment van aanroepen van de pagina genereren. SiteManager genereert deze adressen op het moment van aanmaken van de pagina.

Hierdoor hebben ook bijvoorbeeld de links binnen de site een zoekmachinevriendelijk formaat, wat bijdraagt aan de linkpopulariteit van deze pagina's (en dus weer op de ranking van de pagina's in zoekmachines). Zoekmachinevriendelijke URL's worden standaard gegenereerd voor zowel pagina's als bijvoorbeeld producten in een webshop, en kunnen desgewenst nog handmatig worden aangepast en verder geoptimaliseerd. Doordat de URL's standaard zijn voorzien van unieke IDs wordt zelfs bij wijzigingen van pagina- en productnamen vanuit een zoekmachineresultaat nog doorgeklikt naar de juiste pagina. 

Meer informatie over URL rewriting vindt u via Google (zoek op URL rewriting) en in Wikipedia. Google's eigen opinie over URL rewriting vindt u op de pagina Indexeert Google ook dynamische pagina 's?

Vragen?

Wilt u dat wij u bellen? Dat kan!

Abonnementen

Blijf op de hoogte van onze producten en ontwikkelingen.

Neem contact met ons op

Science Park Eindhoven 5644
5692 EN Son

(040) 213 66 66